Szukasz ciekawej opcji pysznego przygotowania warzyw? Wtedy jesteś na dobrej drodze. Z przyjemnością opowiadam przepis na przepyszną cukinię z fasolą. Spróbuj ugotować raz, a to danie pozostanie w Twoim menu przez długi czas.
Składniki
- cukinia - 1 kg
- fasola - 350 g
- marchew - 300 g
- cebula - 300 g
- Pasta pomidorowa - 50 g
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet - 50 ml
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- sól - 40 g
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz fasolę przez 4-6 godzin.
Wrzuć do durszlaka, opłucz, włóż do garnka z czystą wodą i gotuj przez 40 minut.
Pokrój cukinię, marchewkę i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj marchewki i kontynuuj gotowanie przez 5-7 minut.
Dodaj cukinię, fasolę, sól i przyprawy.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy z odrobiną wywaru, który pozostał po fasoli.
Wlej do garnka z warzywami i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Dodaj ocet, delikatnie wymieszaj i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy