kandyzowana Aronia

1 godz. 30 min.
4 porcje
Kandyzowane owoce aronii
0

Jeśli chcesz mieć pod ręką pyszną i zdrową słodką przekąskę, radzę kandyzowane owoce aronii. Przygotowanie jest dość proste, a rezultatem są pachnące i słodkie kawałki, które można dodać do owsianki, wypieków lub po prostu podać na deser.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jarzębinę, zalej wodą i pozostaw na 2 dni. Zmieniaj wodę dwa razy dziennie.

Zagotuj syrop z 250 ml wody i cukru.

Wyślij jagody do syropu i gotuj przez godzinę na małym ogniu.

Na koniec dodaj kwas cytrynowy i wanilinę.

Wrzuć jarzębinę do durszlaka i ułóż w jednej warstwie na płaskich naczyniach lub na innej powierzchni.

Pozostaw kandyzowane owoce do wyschnięcia na jeden dzień.

Wymieszaj je z cukrem i przechowuj w suchym, zamkniętym słoiku.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy