Jeśli chcesz mieć pod ręką pyszną i zdrową słodką przekąskę, radzę kandyzowane owoce aronii. Przygotowanie jest dość proste, a rezultatem są pachnące i słodkie kawałki, które można dodać do owsianki, wypieków lub po prostu podać na deser.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jarzębinę, zalej wodą i pozostaw na 2 dni. Zmieniaj wodę dwa razy dziennie.
Zagotuj syrop z 250 ml wody i cukru.
Wyślij jagody do syropu i gotuj przez godzinę na małym ogniu.
Na koniec dodaj kwas cytrynowy i wanilinę.
Wrzuć jarzębinę do durszlaka i ułóż w jednej warstwie na płaskich naczyniach lub na innej powierzchni.
Pozostaw kandyzowane owoce do wyschnięcia na jeden dzień.
Wymieszaj je z cukrem i przechowuj w suchym, zamkniętym słoiku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy