marynowane russula na zimę

55 min
6 porcji
Marynowane russula na zimę
Natalya Osipova, stock.adobe.com
0

Te grzyby zyskały popularność dzięki niesamowitemu aromatowi i lekkiemu orzechowemu smakowi. Czy możesz sobie wyobrazić, jak apetyczne będą marynowane russula?! Opowiadam przepis, który kiedyś podzielił się ze mną doświadczony grzybiarz.

Składniki

  • Russula - 2 kg
  • liść laurowy - 4 kawałki
  • ziele angielskie - 5 groszek
  • ocet - 120 ml
  • cukier - 1 art.
  • sól - 4 art.
  • woda (filtrowane) – 1 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Russula i dobrze spłucz. Pokrój duże grzyby.

Napełnij zimną wodą i odłóż na bok na 1 godzinę.

Zmień wodę, dodaj trochę soli i gotuj przez 20 minut.

Wrzuć russula do durszlaka, spłucz i pozostaw do spuszczenia.

W osobnym rondlu zagotuj wodę z przyprawami, cukrem i solą.

Dodaj grzyby i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Wlej ocet, włóż do czystych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy