Te grzyby zyskały popularność dzięki niesamowitemu aromatowi i lekkiemu orzechowemu smakowi. Czy możesz sobie wyobrazić, jak apetyczne będą marynowane russula?! Opowiadam przepis, który kiedyś podzielił się ze mną doświadczony grzybiarz.
Składniki
- Russula - 2 kg
 - liść laurowy - 4 kawałki
 - ziele angielskie - 5 groszek
 - ocet - 120 ml
 - cukier - 1 art.
 - sól - 4 art.
 - woda (filtrowane) – 1 L
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Russula i dobrze spłucz. Pokrój duże grzyby.
Napełnij zimną wodą i odłóż na bok na 1 godzinę.
Zmień wodę, dodaj trochę soli i gotuj przez 20 minut.
Wrzuć russula do durszlaka, spłucz i pozostaw do spuszczenia.
W osobnym rondlu zagotuj wodę z przyprawami, cukrem i solą.
Dodaj grzyby i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Wlej ocet, włóż do czystych słoików i zwiń.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy