dżem jabłkowy z suszonymi morelami

40 min
8 porcji
Dżem jabłkowy z suszonymi morelami
molenira, stock.adobe.com
0

W naszym kraju rośnie kilka dużych jabłoni, więc co roku próbuję różnych przepisów na puste miejsca. Naprawdę podobało mi się gotowanie dżemu jabłkowego z suszonymi morelami. Ponieważ suszone owoce są słodkie, potrzeba trochę cukru. Opisuję przepis w szczegółach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz i posiekaj.

Umieść półfabrykat na patelni o odpowiedniej wielkości, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Jabłka powinny stać w temperaturze pokojowej przez dwie godziny.

Opłucz suszone morele, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 15-20 minut.

Odcedź, pokrój suszone morele na małe kawałki i wlej do rondla z jabłkami.

Gotuj wszystko razem przez 30 minut, włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy