W naszym kraju rośnie kilka dużych jabłoni, więc co roku próbuję różnych przepisów na puste miejsca. Naprawdę podobało mi się gotowanie dżemu jabłkowego z suszonymi morelami. Ponieważ suszone owoce są słodkie, potrzeba trochę cukru. Opisuję przepis w szczegółach.
Składniki
- jabłka - 2 kg
- suszone morele - 400 g
- cukier - 800 g
- sok z cytryny - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz i posiekaj.
Umieść półfabrykat na patelni o odpowiedniej wielkości, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Jabłka powinny stać w temperaturze pokojowej przez dwie godziny.
Opłucz suszone morele, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 15-20 minut.
Odcedź, pokrój suszone morele na małe kawałki i wlej do rondla z jabłkami.
Gotuj wszystko razem przez 30 minut, włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy