Przygotowanie barszczu zajmuje co najmniej 2 godziny. Na szczęście istnieje świetny sposób na przyspieszenie procesu i obniżenie kosztów warzyw — użycie gotowego sosu barszczowego z kapustą. Ale w tym celu powinieneś najpierw zaopatrzyć się w niego w sezonie.
Składniki
- Burak - 1 kg
- kapusta - 500 g
- marchew - 200 g
- cebula - 200 g
- Olej roślinny - 50 ml
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 5 groszek
- kwas cytrynowy - 0,5 CZ. l.
- cukier - 3 art.
- sól - 2 art.
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój buraki, kapustę i obraną cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
W głębokim kotle podsmaż cebulę z marchewką na oleju.
Dodaj buraki, kwas cytrynowy i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj wodę, kapustę, przyprawy, cukier, sól i gotuj przez kolejne 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Włóż opatrunek do czystych, suchych słoików, zwiń i dobrze owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy