Śliwkowe lecho na zimę to niezwykła, ale bardzo smaczna wersja tradycyjnego lecho. Do tego przepisu używam tylko dojrzałych, słodkich śliwek i uzupełniam je pomidorami, papryką i przyprawami. Okazuje się, że jest słodkawą i aromatyczną przekąską, która może być dodatkiem, sosem lub po prostu dodatkiem do innych potraw.
Składniki
- papryka - 30 sztuk
- śliwki - 30 sztuk
- pomidory - 3 kawałki
- ostra czerwona papryka - 2 kawałki
- cebula - 4 kawałki
- Olej roślinny - 1 szkło
- sól - 2 art.
- cukier - 50 g
- ocet - 0.5 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem śliwki z pomidorami i ostrą papryką.
Dodaj masło, cukier i sól i zagotuj.
Włóż tam posiekaną paprykę i cebulę.
Gotuj lecho przez pół godziny na małym ogniu, wlej ocet i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy