Spróbuj zrobić keczup ze śliwek i pomidorów. Można go podawać z daniami mięsnymi, ziemniaczanymi i rybnymi. Możesz otworzyć słoik z sosem nie wcześniej niż 1 miesiąc później. W tym czasie wszystkie składniki połączą się, a smak stanie się idealny!
Składniki
- pomidory - 2 kg
- śliwki - 1,5 kg
- czosnek - 50 g
- cebula - 200 g
- ocet - 100 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- cukier - 200 g
- sól - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój pomidory.
Pokrój śliwki na pół i usuń pestki.
Obierz cebulę i czosnek, posiekaj.
Przełóż wszystkie półfabrykaty przez maszynkę do mięsa i wymieszaj.
Dodaj cukier i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Dodaj przyprawy, sól i gotuj przez kolejne 10-15 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i włóż do przygotowanych słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy