sałatki 22.01.2022

Sałatka z funchozą, krewetkami, pomidorami i ostrą papryką

25 min
6 porcji
Sałatka z funchozą, krewetkami, pomidorami i ostrą papryką
papi8888, stock.adobe.com
0

Kolejna odmiana popularnej tajskiej sałatki Yam Woon Sen. Tym razem proponuję ugotować go bez sosu rybnego. Ten przepis jest nieco dostosowany do naszych zwykłych preferencji smakowych. Sam dostosuj ilość ostrej papryki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Smaż mieloną wieprzowinę na oleju roślinnym do miękkości.

Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupy i skrop sokiem z cytryny.

Posiekaj zieloną cebulę, pomidory, obraną czerwoną paprykę i cebulę.

Obierz czosnek, pokrój w talerze i lekko usmaż na oleju roślinnym.

Połącz funchozę, mieloną wieprzowinę, krewetki, pomidory, pieczony czosnek, ostrą paprykę i oba rodzaje cebuli.

Osobno wymieszaj olej sezamowy, ocet ryżowy i sól.

Wlej sos do sałatki, dodaj prażone orzechy i wymieszaj. Przed podaniem naczynie należy odstawić do lodówki na 20-30 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy