W naszej rodzinie dania z ziemniaków są bardzo popularne. Często gotujemy, smażymy i pieczemy. Od czasu do czasu robię placki ziemniaczane. Opowiem ci o nich dzisiaj. Dostosuj gęstość ciasta, dodając więcej lub mniej mąki.
Składniki
- kwaśne mleko (ciepły) – 1 szkło
- ziemniaki - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 100 g
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- Sol - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny - 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj ziemniaki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Połącz ciepłe kwaśne mleko, cukier, sól, mielony pieprz i sodę. Masa powinna nieznacznie zwiększyć objętość.
Dodaj cebulę, ziemniaki, lekko ubite jajka i mąkę. Mieszaj, aż będzie gładka.
Łyżką małe wyspy ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć przez 2 minuty z każdej strony i ułożyć na papierowej serwetce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy