Wyobraź sobie zwiewną Charlotte o mocnym zapachu miodu i jabłek. Z jednego kawałka jesteś przenoszony myślami do lata. Wokół ciebie jest sad jabłkowy, latają motyle i śpiewają ptaki! Nie, to nie jest fantastyczne! Po prostu ciasto okazuje się naprawdę pyszne!
Składniki
- jabłka (średnie) – 3 kawałki
- mąka - 200 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- miód (płynny) – 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1 kropla
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- mielony cynamon - 0,5 CZ. l.
- masło (do smarowania) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka mikserem na wysokich obrotach, aż będą puszyste.
Dodaj miód, esencję waniliową i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Jabłka obrać, posiekać i pokroić w cienkie plasterki.
Dodaj zmielony cynamon, skrobię i wymieszaj.
Posmaruj formę masłem i ułóż jabłka.
Napełnij wierzch ciastem i kilkakrotnie obróć formę, aby równomiernie rozprowadzić ją między plasterkami jabłka.
Piecz przez 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas może się różnić w zależności od grubości ciasta i funkcji piekarnika.