Nie czekaj na święta i specjalne okazje, zorganizuj dziś wieczorem fantazyjną kolację w stylu włoskim. Włącz odpowiednią muzykę, połóż na stole piękny bukiet i przygotuj pizzę. Oferuję najpopularniejszy i najsmaczniejszy przepis-Carbonara z boczkiem.
Składniki
- mąka - 2 szklanki
- suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (ciepły) – 150 ml
- boczek - 100 g
- pieczarki - 100 g
- ser (solidny) – 150 g
- włoskie zioła - 1 CZ. l.
- mielony czarny pieprz (grubo zmielony) – 0,5 CZ. l.
- jaja kurze - 1 rzecz
- śmietana - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, suche drożdże, sól i proszek do pieczenia.
Wlej ciepłą wodę i zagnieść plastikowe ciasto.
Przykryj ręcznikiem i odłóż na bok na 15 minut.
Pokrój boczek i pieczarki na cienkie talerze. Zetrzyj ser na grubej tarce.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Równomiernie rozprowadź ser, pieczarki i boczek. Zostaw trochę sera. Wyślij pizzę do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
W osobnym pojemniku ubij jajko śmietaną, solą i mielonym pieprzem.
Wyjmij pizzę z piekarnika, polej sosem, posyp resztą sera, włoskimi ziołami i mielonym pieprzem. Piecz przez kolejne 5 minut.