pieczenie 22.01.2022

Pizza Carbonara z boczkiem

50 min
8 porcji
Pizza Carbonara z boczkiem
hitforsa, stock.adobe.com
0

Nie czekaj na święta i specjalne okazje, zorganizuj dziś wieczorem fantazyjną kolację w stylu włoskim. Włącz odpowiednią muzykę, połóż na stole piękny bukiet i przygotuj pizzę. Oferuję najpopularniejszy i najsmaczniejszy przepis-Carbonara z boczkiem.

Składniki

do testu:
  • mąka - 2 szklanki
  • suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda (ciepły) – 150 ml
do nadzienia:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, suche drożdże, sól i proszek do pieczenia.

Wlej ciepłą wodę i zagnieść plastikowe ciasto.

Przykryj ręcznikiem i odłóż na bok na 15 minut.

Pokrój boczek i pieczarki na cienkie talerze. Zetrzyj ser na grubej tarce.

Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Równomiernie rozprowadź ser, pieczarki i boczek. Zostaw trochę sera. Wyślij pizzę do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

W osobnym pojemniku ubij jajko śmietaną, solą i mielonym pieprzem.

Wyjmij pizzę z piekarnika, polej sosem, posyp resztą sera, włoskimi ziołami i mielonym pieprzem. Piecz przez kolejne 5 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy