Masz dość monotonnych naleśników i naleśników? Czas nauczyć się gotować naleśniki! To łatwiejsze niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Ponieważ do ciasta dodaje się masło, do smażenia nie potrzeba dużo warzyw.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko (ciepły) – 200 ml
- mąka - 220 g
- cukier - 3 art.
- wanilina - na czubku noża
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- masło - 50 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Dodaj ciepłe mleko, wanilinę i stopione masło.
Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj, aż będzie gładka.
Posmaruj patelnię olejem roślinnym, łyżką trochę ciasta na środek i smaż przez 4 minuty z każdej strony.
Powtórz z resztą ciasta, w razie potrzeby dodając olej roślinny do patelni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy