pieczenie 15.03.2022

dmuchane pączki z lukrem cukrowym

50 min
5 porcji
Pączki zwiewne z polewą cukrową
Brent Hofacker, stock.adobe.com
0

A pamiętasz, jak babcie smażyły górę pysznych pączków jako dziecko? Dziś proponuję trochę stagnacji i ponownie ugotować to wspaniałe ciasto. Oprócz głównego przepisu powiem ci również, jak łatwo zrobić lukier.

Składniki

do testu:
  • mąka - 500 g
  • masło - 120 g
  • mleko (ciepły) – 100 ml
  • woda (ciepły) – 100 ml
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • suche drożdże (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
  • cukier - 3 art.
  • sól - na czubku noża
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 350 ml
do glazury:
  • cukier puder - 200 g
  • sok z cytryny - 5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Suche drożdże rozpuść w ciepłym mleku.

Dodaj cukier i sól, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 10 minut.

Dodaj stopione masło, lekko ubite jajko i ciepłą wodę.

Dodaj przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 centymetrów, wyciśnij pączki i połóż na posypanej mąką desce. 10-15 minut powinny leżeć w temperaturze pokojowej.

Smażyć pączki na głębokim tłuszczu na złoty kolor na średnim ogniu. Ułóż gotowe pączki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

Połącz cukier puder i sok z cytryny.

Za pomocą silikonowego pędzla nałóż lukier na powierzchnię pączków.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy