A pamiętasz, jak babcie smażyły górę pysznych pączków jako dziecko? Dziś proponuję trochę stagnacji i ponownie ugotować to wspaniałe ciasto. Oprócz głównego przepisu powiem ci również, jak łatwo zrobić lukier.
Składniki
- mąka - 500 g
- masło - 120 g
- mleko (ciepły) – 100 ml
- woda (ciepły) – 100 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- suche drożdże (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
- cukier - 3 art.
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny (bez zapachu) – 350 ml
- cukier puder - 200 g
- sok z cytryny - 5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Suche drożdże rozpuść w ciepłym mleku.
Dodaj cukier i sól, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 10 minut.
Dodaj stopione masło, lekko ubite jajko i ciepłą wodę.
Dodaj przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 centymetrów, wyciśnij pączki i połóż na posypanej mąką desce. 10-15 minut powinny leżeć w temperaturze pokojowej.
Smażyć pączki na głębokim tłuszczu na złoty kolor na średnim ogniu. Ułóż gotowe pączki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
Połącz cukier puder i sok z cytryny.
Za pomocą silikonowego pędzla nałóż lukier na powierzchnię pączków.