Chcesz zrobić naprawdę pyszne i puszyste bułeczki? Następnie idź do sklepu po świeże drożdże. Nigdy nie zawodzą, chociaż komplikują proces wyrabiania ciasta. Opowiadam o moim ulubionym przepisie, którego używam od wielu lat.
Składniki
- mąka - 600 g
- świeże drożdże - 15 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko (ciepły) – 200 ml
- śmietana - 1 art.
- masło - 30 g
- cukier - 3 art.
- soda spożywcza - 0,5 CZ. l.
- Olej roślinny (do smarowania) – 20 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozdrobnij świeże drożdże na ciepłe mleko.
Dodaj cukier, 2 łyżki. l. mąka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Połącz przesianą mąkę, sodę i stopione masło.
Dodaj ciasto, śmietanę i lekko ubite jajko. Zagnieść miękkie ciasto.
Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Lekko zmiażdż ciasto i podziel na 10 identycznych kawałków.
Uformuj bułki, ułóż na wysmarowanej blasze do pieczenia i pozostaw na 15-20 minut do "wyrośnięcia".
Piecz przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy