Pyszny luźny biszkopt o delikatnej zwiewnej konsystencji jest jednym z najtrudniejszych testów w cukiernictwie. Nie jest łatwo uzyskać nienaganny wynik, więc pamiętaj, aby zachować proporcje i śledzić czas. Dzisiaj spróbujmy ugotować go na kefirze.
Składniki
- masło - 100 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 2 szklanki
- kefir - 1 szkło
- cukier - 1 szklanka
- wanilina - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
- soda spożywcza - 0.5 CZ. l.
- ocet - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyjmij wszystkie składniki z wyprzedzeniem, aby miały temperaturę pokojową.
Przesiej mąkę kilka razy.
Ubij jajka z cukrem i zmiękczonym masłem mikserem.
Dodaj mąkę, sodę gaszoną, sól i wanilinę i dokładnie wymieszaj.
Wlej kefir i ponownie wymieszaj ciasto. Powinien być grubszy niż naleśniki.
Włóż ciasto do formy. Wyślij biszkopt do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut.
Sprawdź gotowość wykałaczką.
Lepiej, aby biszkopt ostygł na ruszcie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy