Za oknem jest lato, a w koszu są dojrzałe morele? Czas zrobić pyszne rogaliki z nadzieniem owocowym. Ich smak i aromat dosłownie doprowadzają do szału. Dostosuj ilość cukru w zależności od słodyczy moreli.
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 500 g
- morele - 300 g
- cukier puder - 2 art.
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- jaja kurze (do smarowania) – 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej.
Morele opłucz, osusz ręcznikami papierowymi, usuń pestki.
Zmiel morele maszynką do mięsa lub w blenderze.
Dodaj cukier puder, skrobię i wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość i pokrój w identyczne trójkąty.
Połóż trochę masy morelowej na szerokiej krawędzi przedmiotu obrabianego. Wsuń krawędzie do środka i zwiń luźną rolkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami i nadzieniem.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż rogaliki. Pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu.
Wstrząśnij jajkiem widelcem i posmaruj rogaliki.
Piecz przez 10 minut w temperaturze 210 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i gotuj przez kolejne 10-15 minut.