pieczenie 22.01.2022

rogaliki z morelami

40 min
12 porcji
Rogaliki z morelami
Francesco83, stock.adobe.com
0

Za oknem jest lato, a w koszu są dojrzałe morele? Czas zrobić pyszne rogaliki z nadzieniem owocowym. Ich smak i aromat dosłownie doprowadzają do szału. Dostosuj ilość cukru w zależności od słodyczy moreli.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej.

Morele opłucz, osusz ręcznikami papierowymi, usuń pestki.

Zmiel morele maszynką do mięsa lub w blenderze.

Dodaj cukier puder, skrobię i wymieszaj.

Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość i pokrój w identyczne trójkąty.

Połóż trochę masy morelowej na szerokiej krawędzi przedmiotu obrabianego. Wsuń krawędzie do środka i zwiń luźną rolkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami i nadzieniem.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż rogaliki. Pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu.

Wstrząśnij jajkiem widelcem i posmaruj rogaliki.

Piecz przez 10 minut w temperaturze 210 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i gotuj przez kolejne 10-15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy