Ostatnio Amerykańskie punkyaki stały się niezwykle popularne. Przygotowywane są według klasycznej receptury, na wodzie, kefirze i mleku. Ostatnio próbowałem zagnieść ciasto na ricotcie i kakao. Ta opcja jest bardzo lubiana przez dzieci!
Składniki
- mąka - 180 g
- kakao - 3 art.
- cukier - 50 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- ricotta - 200 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- sól - na czubku noża
- masło - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Lekko ubij jajka z cukrem i solą.
Dodaj ricottę i mieszaj, aż będzie gładka.
Osobno wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
W małych porcjach wlej suchy kęs do mieszanki jajeczno-serowej i dobrze wymieszaj.
Posmaruj patelnię masłem i podgrzej. Ułóż 2-3 łyżki ciasta na środku, tworząc idealnie okrągłą wyspę.
Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony. Z resztą ciasta powtórz te same kroki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy