Oprócz standardowych kompotów i marynat na zimę z pewnością musisz zaopatrzyć się w pyszne sosy. Wśród nich musi być adjika z pomidorów i czosnku z chrzanem. Dzięki tej przyprawie kebaby, pieczone mięso i steki stają się jeszcze smaczniejsze!
Składniki
- pomidory - 1 kg
- czosnek - 1 Głowa
- korzeń chrzanu - 200 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- ocet - 30 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- kozieradka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz korzeń chrzanu i pokrój na średnie kawałki.
Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.
Zmiel pomidory, korzeń chrzanu, czosnek i ostrą paprykę w blenderze.
Wlej powstałą masę do rondla, wymieszaj z cukrem, solą i przyprawami. Gotuj przez 10 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącą adjiką i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy