Jeśli często gotujesz serniki, naleśniki i zapiekanki z twarogu, na pewno musisz opanować ten przepis. Dżem pomarańczowy ze skórką to atrakcja, która zmieni Twoje wypieki w prawdziwe arcydzieło. Wszystkie proporcje i szczegóły są dalej w przepisie.
Składniki
- pomarańczowy - 1 kg
- cukier - 1,5 kg
- sok z cytryny - 100 ml
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomarańcze wrzącą wodą i pokrój na małe kawałki razem ze skórką.
Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.
Dodaj pokrojone pomarańcze i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
Wlej sok z cytryny i gotuj jeszcze przez 1 minutę.
Rozłóż gorący dżem na wysterylizowanych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy