Zielona rzodkiew Margelan, podobnie jak inne rodzaje tego warzywa korzeniowego, jest bardzo dobra w sałatkach i zimowych preparatach. Dzisiaj powiem Ci, jak zwinąć go w słoiki, aby zachować maksymalny smak i zalety niezwykłego warzywa. Nie tylko daikon jest dobry!
Składniki
- rzodkiewka (margelanska) – 300 g
- papryka - 0.5 kawałki
- pietruszka - 2 gałązki
- ocet - 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- Chili - 1 rzecz
- sól - 1 łyżeczka
- czosnek - 1 ząbek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój paprykę w paski i oparz wrzącą wodą.
Zetrzyj rzodkiewkę margelańską na grubej tarce.
Wlej połowę octu na dno słoika i włóż chili, czosnek i natkę pietruszki. Tylko w połowie.
Możesz dodać przyprawy do smaku.
Następnie ułóż rzodkiewkę, okresowo rozcieńczając płytkami pieprzu.
Posyp solą, cukrem i pozostałymi dodatkami. Wlej resztki octu.
Napełnij gorącą wodą i sterylizuj słoik w garnku z wrzącą wodą przez kolejne 10 minut.
Zwiń słoik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy