Jeśli jesteś przyzwyczajony do gotowania cukinii z przyprawami i solą, teraz bardzo cię zaskoczę. Proponuję zrobić dżem z cukinii z cytryną i imbirem. Jest to bardzo aromatyczny dżem, podobny do kandyzowanych owoców, słodki i niezwykły.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do przygotowania tego dżemu radzę używać młodej cukinii bez nasion. Imbir i cynamon można dodać w ilości, która jest dla Ciebie idealna.
Cukinię opłucz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do rondla z grubym dnem i przykryj cukrem. Poczekaj, aż cukinia da sok.
Gotuj dżem przez 20 minut, a następnie zdejmij z ognia i ostudź. Umyj cytrynę i pokrój na 4 części. Dodaj cytrynę do dżemu i gotuj przez kolejne 20 minut.
Zetrzyj imbir. Dodaj imbir i cynamon do dżemu i gotuj przez kolejne 20 minut.
Przygotuj wysterylizowane słoiki. Wlej do nich dżem i zwiń.