dżem z cukinii z cytryną i imbirem

1 godz. 20 min.
4 porcje
Dżem z cukinii z cytryną i imbirem
nkeskin, stock.adobe.com
0

Jeśli jesteś przyzwyczajony do gotowania cukinii z przyprawami i solą, teraz bardzo cię zaskoczę. Proponuję zrobić dżem z cukinii z cytryną i imbirem. Jest to bardzo aromatyczny dżem, podobny do kandyzowanych owoców, słodki i niezwykły.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Do przygotowania tego dżemu radzę używać młodej cukinii bez nasion. Imbir i cynamon można dodać w ilości, która jest dla Ciebie idealna.

Cukinię opłucz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do rondla z grubym dnem i przykryj cukrem. Poczekaj, aż cukinia da sok.

Gotuj dżem przez 20 minut, a następnie zdejmij z ognia i ostudź. Umyj cytrynę i pokrój na 4 części. Dodaj cytrynę do dżemu i gotuj przez kolejne 20 minut.

Zetrzyj imbir. Dodaj imbir i cynamon do dżemu i gotuj przez kolejne 20 minut.

Przygotuj wysterylizowane słoiki. Wlej do nich dżem i zwiń.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy