pomidory z czosnkiem na zimę

50 min
2 puszki po 0,5 l
Pomidory z czosnkiem na zimę
elenabarfoto, stock.adobe.com
0

Pomidory z czosnkiem na zimę to domowa alternatywa dla sosów sklepowych i pasty pomidorowej. Przepis zawiera tylko świeże pomidory, czosnek i przyprawy. Naturalne, aromatyczne puree z pomidorów można dodawać do pierwszych dań, sosów i wszelkiego rodzaju sosów.

Składniki

  • pomidory - 1,2 kg
  • czosnek - 3 ząbki
  • liść laurowy - 2 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
  • cukier - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na każdym z nich, włóż do wrzącej wody na 2-3 minuty, a następnie zanurz w zimnej wodzie. Obierz pomidory ze skóry.

Obrane pomidory pokrój losowo, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa.

Masę pomidorową włożyć do garnka do gotowania, posolić, dodać cukier, ziarna pieprzu i liść laurowy. Dobrze wymieszaj, zagotuj i na średnim ogniu, mieszając, gotuj przez 15-20 minut.

Kilka minut przed gotowaniem dodaj posiekany czosnek, wymieszaj.

Wlej wrzącą masę pomidorową do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy