Pomidory z czosnkiem na zimę to domowa alternatywa dla sosów sklepowych i pasty pomidorowej. Przepis zawiera tylko świeże pomidory, czosnek i przyprawy. Naturalne, aromatyczne puree z pomidorów można dodawać do pierwszych dań, sosów i wszelkiego rodzaju sosów.
Składniki
- pomidory - 1,2 kg
- czosnek - 3 ząbki
- liść laurowy - 2 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
- cukier - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na każdym z nich, włóż do wrzącej wody na 2-3 minuty, a następnie zanurz w zimnej wodzie. Obierz pomidory ze skóry.
Obrane pomidory pokrój losowo, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa.
Masę pomidorową włożyć do garnka do gotowania, posolić, dodać cukier, ziarna pieprzu i liść laurowy. Dobrze wymieszaj, zagotuj i na średnim ogniu, mieszając, gotuj przez 15-20 minut.
Kilka minut przed gotowaniem dodaj posiekany czosnek, wymieszaj.
Wlej wrzącą masę pomidorową do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.