Wszyscy są przyzwyczajeni do sosów z pomidorów, papryki, a nawet jagód. A co z czymś bardziej nieoczekiwanym? Dzisiaj chcę podzielić się z wami cudownym przepisem na sos z cukinii. Jednocześnie powiem Ci, jak go ugotować, aby po prostu zwinąć go w słoikach na zimę.
Składniki
- cukinia - 1.5 kg
- cebula - 200 g
- Olej roślinny - 25 ml
- Pasta pomidorowa - 500 ml
- sól - 1.5 art.
- cukier - 125 g
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
- ocet - 40 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż cebulę i obraną cukinię przez maszynę do mięsa.
Dodaj olej, zagotuj i gotuj przez około godzinę na małym ogniu.
Dodaj pomidora, sól, cukier i przyprawy i gotuj sos przez kolejne pół godziny.
W razie potrzeby Przerwij go blenderem.
Wlej ocet, gotuj jeszcze przez kilka minut i wlej sos do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy