W okresie przeziębienia herbata Kalinowa jest pierwszą rzeczą, którą wielu leczy. Zwykle jagody są zamrażane lub gotowane z cukrem. Jest jeszcze jedna świetna opcja: przygotuj przepyszną galaretkę z kaliny bez gotowania. Ta metoda pozwala zachować wszystkie witaminy.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń jagody kaliny ze szczotek i spłucz pod bieżącą wodą.
Włóż do rondla, zalej wrzącą wodą i przykryj pokrywką przez 3 minuty.
Odcedź, przetrzyj jagody przez sito.
Żelatynę rozcieńczyć w wodzie i odstawić na 10 minut.
W puree jagodowym dodaj cukier, kwas cytrynowy i żelatynę.
Mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Nie doprowadzaj do wrzenia!
Wlej gorącą galaretkę do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy