galaretka z kaliny bez gotowania

15 min
12 porcji
Galaretka z kaliny bez gotowania
Maryna Osadcha, stock.adobe.com
0

W okresie przeziębienia herbata Kalinowa jest pierwszą rzeczą, którą wielu leczy. Zwykle jagody są zamrażane lub gotowane z cukrem. Jest jeszcze jedna świetna opcja: przygotuj przepyszną galaretkę z kaliny bez gotowania. Ta metoda pozwala zachować wszystkie witaminy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń jagody kaliny ze szczotek i spłucz pod bieżącą wodą.

Włóż do rondla, zalej wrzącą wodą i przykryj pokrywką przez 3 minuty.

Odcedź, przetrzyj jagody przez sito.

Żelatynę rozcieńczyć w wodzie i odstawić na 10 minut.

W puree jagodowym dodaj cukier, kwas cytrynowy i żelatynę.

Mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Nie doprowadzaj do wrzenia!

Wlej gorącą galaretkę do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy