Ugotujmy pierwsze pyszne ucho łososia i sandacza! Proponuję gotować bez smażenia, z dodatkiem standardowego zestawu warzyw. Cały proces cięcia ryb zajmie nie więcej niż godzinę. Możesz także kupić gotowe filety i jeszcze bardziej uprościć.
Składniki
- łosoś - 400 g
- sandacz - 400 g
- papryka - 1 rzecz
- ziemniaki - 300 g
- pomidory (średni) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- ziele angielskie - 3 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- liść laurowy - 1 rzecz
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
- pietruszka (do zgłoszenia) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść Walleye, wypatrosz, posiekaj, opłucz i włóż do rondla.
Dodaj pachnącą i czarną paprykę, liście laurowe, zimną wodę i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Pokrój pomidory, marchewkę, pietruszkę, obrane ziemniaki i paprykę.
Obierz cebulę i pokrój na pół.
Opłucz łososia i pokrój na średnie kawałki.
Na patelnię wrzuć ziemniaki, paprykę, pomidory, marchewkę, cebulę i łososia. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Dodaj sól, wyłącz i przykryj. Nalegaj na ucho przez 15 minut.
Podczas serwowania dodaj posiekaną natkę pietruszki do talerza.