pierwsze dania 15.03.2022

zupa mleczna Tarator

15 min
4 porcje
Zupa mleczna Tarator
voltan, stock.adobe.com
0

Tarator to lekka zimna zupa popularna w Bułgarii i niektórych regionach Macedonii. Klasyczny przepis wykorzystuje kwaśne mleko. Możesz wziąć dokładnie to lub ugotować danie ze zwykłym-do smaku.

Składniki

  • mleko (zwykły lub kwaśny) – 1 L
  • oliwa z oliwek - 50 ml
  • czosnek - 4 ząbki
  • orzechy - 2 garści
  • Zieleń - 1 pęczek
  • szczypiorek - 4 pióra
  • ogórki - 4 kawałki
  • sól - 0.5 CZ. l.
  • przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cienko pokrój ogórki, sól i wyślij do lodówki na 10 minut.

Posiekaj zioła i zieloną cebulę, dodaj do ogórków.

Zmiel czosnek i orzechy w blenderze i ubij oliwą z oliwek. Dopraw i wymieszaj z warzywami i ziołami.

Napełnij tarator zimnym mlekiem.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy