Tarator to lekka zimna zupa popularna w Bułgarii i niektórych regionach Macedonii. Klasyczny przepis wykorzystuje kwaśne mleko. Możesz wziąć dokładnie to lub ugotować danie ze zwykłym-do smaku.
Składniki
- mleko (zwykły lub kwaśny) – 1 L
- oliwa z oliwek - 50 ml
- czosnek - 4 ząbki
- orzechy - 2 garści
- Zieleń - 1 pęczek
- szczypiorek - 4 pióra
- ogórki - 4 kawałki
- sól - 0.5 CZ. l.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cienko pokrój ogórki, sól i wyślij do lodówki na 10 minut.
Posiekaj zioła i zieloną cebulę, dodaj do ogórków.
Zmiel czosnek i orzechy w blenderze i ubij oliwą z oliwek. Dopraw i wymieszaj z warzywami i ziołami.
Napełnij tarator zimnym mlekiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy