Ten przepis nie zawiera pomidorów i papryki. Adjika jest zrobiona wyłącznie z gorzkiej papryki z dodatkiem czosnku i niektórych przypraw. Nawet bez gotowania i sterylizacji jest doskonale przechowywany w chłodnym miejscu do 2 lat.
Składniki
- ostra czerwona papryka - 500 g
- czosnek - 100 g
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odłóż jeden strąk ostrej papryki na bok, resztę przekrój na pół i obierz nasiona.
Zmiel czosnek, cały i obrany pieprz w blenderze.
Dodaj przyprawy, cukier, sól i dobrze wymieszaj.
Rozłóż Adjikę w czystych, suchych słoikach, szczelnie zamknij pokrywkami i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy