Kochasz soczewicę? Wtedy na pewno pokochasz tę przepyszną zupę. Z wieprzowiną, ryżem i zieloną soczewicą jest niesamowicie gęsty, aromatyczny i pyszny. Najlepiej podawać z grzankami, krakersami lub chlebem gryczanym.
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 450 g
- zielona soczewica - 1 szkło
- ryż - pół szklanki
- ziemniaki (Średni) – 4 kawałki
- papryka (średni) – 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- liść laurowy - 2 kawałki
- kurkuma - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Soczewicę opłucz i namocz w zimnej wodzie przez 4 godziny.
Opłucz wieprzowinę, pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.
Dodaj liść laurowy, zimną wodę i gotuj przez 40 minut. Usuń piankę, która pojawi się w tym procesie.
Obierz, pokrój ziemniaki, marchewkę, cebulę i paprykę.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj paprykę i kontynuuj gotowanie przez 2-3 minuty.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, kurkumę i kilka łyżek bulionu z patelni. Następnie wszystko razem przez 5 minut.
W rondelku z mięsem wlej soczewicę, umyty ryż, ziemniaki i smażenie. Gotuj przez 15 minut.
Pieprz, sól i zdejmij z ognia. Przed podaniem odstaw zupę na 10-15 minut.