pierwsze dania
24.11.2022
klasyczna marynata z wołowiną, jęczmieniem i ogórkami
1 godz. 5 min.
6 porcji
Dzisiaj powiem Ci, jak łatwo zrobić klasyczną marynatę wołową. Lepiej jest wziąć mięso z małą kością. Dzięki temu bulion będzie bogatszy i smaczniejszy. Dodaj sól ostrożnie, biorąc pod uwagę ilość solanki i ogórków.
Składniki
- wołowina (na kości) – 500 g
- ogórki (słone) – 3 kawałki
- ogórek solanka - pół szklanki
- jęczmień - 120 g
- ziemniaki - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 30 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, pokrój i umieść w garnku z wodą.
Dodaj mieszankę groszku, liść laurowy, umytą jęczmień i gotuj przez 1 godzinę po ugotowaniu.
Pokrój ogórki, marchewkę, obrane ziemniaki i cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż przez 3-4 minuty.
Wlej ziemniaki, smażenie i ogórki do garnka z mięsem. Gotuj przez 15 minut.
Wlej solankę, sól i po 5 minutach wyłącz. Zaparz gotową marynatę pod pokrywką przez 15-20 minut.
Podczas serwowania dodaj zmielony czarny pieprz.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy