W rzeczywistości klasyczna japońska zupa miso to specjalny bulion z różnymi dodatkami. Dlatego proponuję nauczyć się gotować osobno. Do podania dodaj kilka kostek tofu, sezam, zieloną cebulę lub dowolne ulubione kiełki.
Składniki
- woda - 2 L
- pasta miso - 2 art.
- rosół rybny (hondashi w granulkach) – 1-2 art.
- glony (kombu lub inne) – 2 płytki
- tuńczyk (wióry) – 1 garść
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij wodorosty wodą i gotuj przez 15-20 minut.
Dodaj chipsy z tuńczyka, zdejmij bulion z ognia i pozostaw pod przykryciem na kolejne 15 do 20 minut.
Odcedź, podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Dodaj suchy bulion rybny hondashi i pastę miso i mieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Utrzymuj taki bulion w cieple przed podaniem, ale nie pozwól mu się zagotować.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy