Węgrzy gotują zupę gulaszową przez cały rok. To danie nie ma sezonowości, jest często gotowane i dużo. Bogatą, obfitą i gęstą zupę można podawać na pierwszym lub drugim. W razie potrzeby do talerza dodaje się świeże zioła i śmietanę.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój.
Posyp każdy kawałek solą, mielonym pieprzem i dobrze zwiń w mące.
Podgrzej 2 łyżki na patelni. l olej roślinny, dodaj wołowinę i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę, marchewkę, paprykę, czosnek.
W głębokim kotle rozgrzej pozostały olej.
Dodaj cebulę z marchewką i smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj paprykę, sos pomidorowy, wyciśnij czosnek przez prasę. Kontynuuj gotowanie przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przenieś smażoną wołowinę na patelnię, dodaj liść laurowy i wlej gorącą wodę. Gotuj przez 1 godzinę na średnim ogniu.
Dodaj kostki ziemniaków i gotuj przez kolejne 20 minut.
Sól i pieprz przed wyłączeniem zupy.