pierwsze dania 22.01.2022

zupa Węgierska & 171; gulasz & 187; z wołowiny

1 godz. 55 min.
8 porcji
Węgierska zupa
nadianb, stock.adobe.com
0

Węgrzy gotują zupę gulaszową przez cały rok. To danie nie ma sezonowości, jest często gotowane i dużo. Bogatą, obfitą i gęstą zupę można podawać na pierwszym lub drugim. W razie potrzeby do talerza dodaje się świeże zioła i śmietanę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój.

Posyp każdy kawałek solą, mielonym pieprzem i dobrze zwiń w mące.

Podgrzej 2 łyżki na patelni. l olej roślinny, dodaj wołowinę i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.

Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę, marchewkę, paprykę, czosnek.

W głębokim kotle rozgrzej pozostały olej.

Dodaj cebulę z marchewką i smaż przez 2-3 minuty.

Dodaj paprykę, sos pomidorowy, wyciśnij czosnek przez prasę. Kontynuuj gotowanie przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Przenieś smażoną wołowinę na patelnię, dodaj liść laurowy i wlej gorącą wodę. Gotuj przez 1 godzinę na średnim ogniu.

Dodaj kostki ziemniaków i gotuj przez kolejne 20 minut.

Sól i pieprz przed wyłączeniem zupy.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy