Puree z groszku z ziemniakami i szynką można bezwarunkowo nazwać najbardziej satysfakcjonującą ze wszystkich. Groszek zrobi każdy, ale wolę używać suszonego. Podczas serwowania udekoruj blulo ziołami i garścią tego samego gotowanego groszku.
Składniki
- wieprzowina - 300 g
- woda - 1.2 L
- groszek - 400 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- szynka - 200 g
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- śmietana - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj wieprzowinę do miękkości i odłóż na bok na inne potrawy, nie jest już potrzebna.
W bulionie gotuj groszek namoczony wcześniej przez kilka godzin.
Przez pół godziny dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj, aż składniki będą gotowe.
Zmiel wszystko blenderem, wlej śmietanę, dopraw i gotuj zupę przez kolejne 3 minuty.
Podsmaż kawałki szynki i dodaj do zupy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy