Okroshka jest dobra, ponieważ można do niej dodać dowolne warzywa i składniki. Dosłownie wszystko, co jest w lodówce. Ponieważ nawet w starożytnych źródłach nie ma jednego dokładnego przepisu. Dziś proponuję opcję z rzepą!
Składniki
- kefir - 1 L
- ogórki - 3 kawałki
- ziemniaki - 3 kawałki
- rzodkiewka - 200 g
- rzepa - 2 kawałki
- jaja kurze - 3 kawałki
- Zieleń - 1 pęczek
- śmietana - 3 art.
- Chrzanów (tarty) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ziemniaki i jajka.
Drobno posiekaj ziemniaki, ogórki i rzodkiewki, a jajka i rzepę zetrzyj na grubej tarce.
Posiekaj warzywa i wymieszaj wszystko ze śmietaną i chrzanem.
Napełnij okroshkę kefirem i dodaj trochę wody według uznania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy