Oczywiście możesz gotować lagman z gotowym makaronem. Ale okazuje się, że jest znacznie smaczniejszy, jeśli używasz domowego makaronu. Zagłębmy się w proces: nauczmy się przygotowywać ciasto, gotować bulion i dusić warzywa. Wszystkie etapy gotowania są szczegółowo opisane w przepisie.
Składniki
- wieprzowina - 500 g
- ziemniaki (średni) – 3 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- pomidory - 200 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 30 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 2 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 1,5 L
- mąka - 300 G
- jaja kurze - 2 kawałki
- sól - 0,5 CZ. l.
- masło - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę i pokrój na małe kawałki.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój pomidory, obrane ziemniaki, paprykę i cebulę.
W głębokim kotle podsmaż mięso na oleju na złoty kolor.
Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, marchewkę i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.
Dodaj pomidory, paprykę i kontynuuj smażenie.
Dodaj ziemniaki, gorącą wodę i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Sól, pieprz i wyłącz ogrzewanie. Przykryj kocioł pokrywką na 15-20 minut.
W osobnej misce połącz przesianą mąkę, jajka i sól. Zagnieść plastikowe ciasto i przykryć ręcznikiem na 10 minut.
Rozwałkuj cienkie ciasto, pokrój makaron, posyp mąką i wymieszaj. 10 minut makaron powinien wyschnąć.
Ugotuj domowy makaron w osobnej wodzie, wrzuć do durszlaka i wymieszaj z masłem.
Ułóż makaron na talerzach, dodaj zupę z warzywami i mięsem.