pierwsze dania 22.01.2022

lagman z domowym makaronem

1 godz. 30 min.
6 porcji
Lagman z domowym makaronem
Fanfo, stock.adobe.com
0

Oczywiście możesz gotować lagman z gotowym makaronem. Ale okazuje się, że jest znacznie smaczniejszy, jeśli używasz domowego makaronu. Zagłębmy się w proces: nauczmy się przygotowywać ciasto, gotować bulion i dusić warzywa. Wszystkie etapy gotowania są szczegółowo opisane w przepisie.

Składniki

do zupy:
dla makaronu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę i pokrój na małe kawałki.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój pomidory, obrane ziemniaki, paprykę i cebulę.

W głębokim kotle podsmaż mięso na oleju na złoty kolor.

Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, marchewkę i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.

Dodaj pomidory, paprykę i kontynuuj smażenie.

Dodaj ziemniaki, gorącą wodę i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.

Sól, pieprz i wyłącz ogrzewanie. Przykryj kocioł pokrywką na 15-20 minut.

W osobnej misce połącz przesianą mąkę, jajka i sól. Zagnieść plastikowe ciasto i przykryć ręcznikiem na 10 minut.

Rozwałkuj cienkie ciasto, pokrój makaron, posyp mąką i wymieszaj. 10 minut makaron powinien wyschnąć.

Ugotuj domowy makaron w osobnej wodzie, wrzuć do durszlaka i wymieszaj z masłem.

Ułóż makaron na talerzach, dodaj zupę z warzywami i mięsem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy