Dżem winogronowy-już sam w sobie jest dość świeży. A jeśli połączysz winogrona z innymi owocami, okazuje się podwójnie oryginalny. Na przykład proponuję dodać jabłka. Oprócz doskonałego smaku gwarantuję doskonałą konsystencję!
Składniki
- jabłka - 400 g
- Winogrona - 300 g
- cukier - 300 g
- woda - 0.75 szklanki
- mielony imbir - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 kije
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz jabłka i drobno posiekaj.
Dodaj winogrona, przykryj cukrem i wlej wodę.
Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 7 minut.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć, dodaj przyprawy i gotuj przez kolejne 5 minut.
Ponownie ostudź. W razie potrzeby usuń cynamon i ubij dżem blenderem.
Gotuj przez kolejne 5 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy