Dzisiaj chcę podzielić się z wami przepisem na zwijanie pięknej mieszanki jagód w postaci kompotu na zimę w słoikach. W razie potrzeby możesz zmienić niektóre składniki lub dodać od siebie – zasada pozostaje taka sama. Proste, smaczne i zdrowe!
Składniki
- czerwona porzeczka - 300 g
- borówka brusznica - 300 g
- żurawina - 300 g
- wiśnia - 300 g
- czereśnia - 300 g
- cukier - 1-1.5 szklanki
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj wszystkie jagody i włóż do sterylnych słoików.
Zalej jagody wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Odcedź, ponownie zagotuj i ponownie napełnij jagodę.
Po 10 minutach ponownie odcedź, dodaj cukier, zagotuj i ponownie napełnij jagodę.
Wrzuć kompot do słoików na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy