W sezonie świeżych jagód przygotuj niesamowity sos malinowy. W kuchni francuskiej często podaje się go z mięsem. Aromatyczna przyprawa doskonale uzupełnia drób, wieprzowinę i wołowinę. Ten przepis nie jest trudny do samodzielnego przygotowania.
Składniki
- Malina - 500 g
- wino (biały) – 100 ml
- ocet winny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Maliny opłucz i zmiel w blenderze.
Dodaj wodę, cukier, sól i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Wlej wino, dodaj przyprawy i gotuj przez kolejne 3-5 minut.
Dodaj ocet winny i po 1 minucie zdejmij z ognia.
Ułóż sos w wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy