kompot z gruszki i derenia na zimę

30 min
4 porcje
Kompot z gruszki i derenia na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Dla wszystkich miłośników oryginalnych kombinacji składników w półfabrykatach - oto kompot z gruszki i derenia. Umiarkowanie słodki, z lekką kwaskowatością, a także bardzo jasny i po prostu piękny. Pamiętaj, aby zaopatrzyć się w co najmniej kilka słoików, a nie pożałujesz!

Składniki

  • Gruszka - 300 g
  • Dereń - 300 g
  • cukier - 1.5 szklanki
  • sok z cytryny - 2 art.
  • woda - 3 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Grubo posiekaj gruszki, opłucz dereń i włóż wszystko do sterylnych słoików.

Zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut.

Odcedź, zagotuj ponownie i dodaj cukier z sokiem z cytryny.

Napełnij gruszkę dereniem i zwiń słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy