nadziewane bakłażany na zimę

9 godz. 0 min.
2 puszki
Nadziewane bakłażany na zimę
0

Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na pikantny marynowany bakłażan z pikantnym nadzieniem z papryki, czosnku i ziół. W mojej rodzinie Żadna świąteczna uczta nie jest kompletna bez tej przekąski! Podaję z aromatycznym olejem roślinnym i zieloną cebulą. Pyszne!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz bakłażany, odetnij ogony, na każdym wykonaj nacięcie wzdłużne. Gotuj bakłażany przez 8-10 minut. Następnie wrzuć do durszlaka i umieść pod uciskiem na 2-3 godziny (możesz na noc).

Ostra papryka obierz nasiona, posiekaj.

Opłucz warzywa, lekko osusz i grubo posiekaj. Przełóż czosnek przez prasę.

Połącz ostrą paprykę, czosnek i zioła. Sól i dobrze wymieszaj.

Gotuj seler w 1 litrze wody przez 1-2 minuty. Wyjmij seler z wody.

Nadziewaj bakłażany mieszanką pieprzu, czosnku i ziół. Jeśli używasz selera z łodygami, zawiąż nadziewane bakłażany łodygami selera.

Nadziewane bakłażany szczelnie napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki.

W bulionie, w którym gotowano seler, dodaj sól cukier, liść laurowy, goździki i ziele angielskie. Wszystko wymieszaj, zagotuj, wprowadź ocet, gotuj przez 1-2 minuty i usuń marynatę z ognia.

Wlej bakłażana do słoików z wrzącą marynatą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i sterylizuj w rondlu z wodą przez 25-30 minut.

Po sterylizacji zwiń słoiki z obrabianym przedmiotem, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Nadziewane bakłażany przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy