Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na pikantny marynowany bakłażan z pikantnym nadzieniem z papryki, czosnku i ziół. W mojej rodzinie Żadna świąteczna uczta nie jest kompletna bez tej przekąski! Podaję z aromatycznym olejem roślinnym i zieloną cebulą. Pyszne!
Składniki
- bakłażan - 1,5 kg
- ostra czerwona papryka - 1 szt.
- czosnek - 1 Głowa
- kolendra - 1 pęczek
- pietruszka - 1 pęczek
- seler - 1 pęczek
- ziele angielskie (groszek) – 2 szt.
- liść laurowy - 3 szt.
- Goździk - 3 szt.
- woda - 1 l
- ocet (9%) – 350 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz bakłażany, odetnij ogony, na każdym wykonaj nacięcie wzdłużne. Gotuj bakłażany przez 8-10 minut. Następnie wrzuć do durszlaka i umieść pod uciskiem na 2-3 godziny (możesz na noc).
Ostra papryka obierz nasiona, posiekaj.
Opłucz warzywa, lekko osusz i grubo posiekaj. Przełóż czosnek przez prasę.
Połącz ostrą paprykę, czosnek i zioła. Sól i dobrze wymieszaj.
Gotuj seler w 1 litrze wody przez 1-2 minuty. Wyjmij seler z wody.
Nadziewaj bakłażany mieszanką pieprzu, czosnku i ziół. Jeśli używasz selera z łodygami, zawiąż nadziewane bakłażany łodygami selera.
Nadziewane bakłażany szczelnie napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki.
W bulionie, w którym gotowano seler, dodaj sól cukier, liść laurowy, goździki i ziele angielskie. Wszystko wymieszaj, zagotuj, wprowadź ocet, gotuj przez 1-2 minuty i usuń marynatę z ognia.
Wlej bakłażana do słoików z wrzącą marynatą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i sterylizuj w rondlu z wodą przez 25-30 minut.
Po sterylizacji zwiń słoiki z obrabianym przedmiotem, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Nadziewane bakłażany przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.