Kandyzowane skórki arbuza mają tylko jedną wadę-trudno je znaleźć. W przeciwnym razie są bardzo smaczne, pachnące i idealnie pasują do filiżanki herbaty. Dlatego chcę podzielić się sprawdzonym przepisem na robienie takich kandyzowanych owoców na własną rękę.
Składniki
- skórki arbuza - 1 kg
- cukier - 1.2 kg
- woda - 750 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój skórki arbuza na kawałki.
Napełnij je wodą i gotuj przez 10 minut po zagotowaniu. Wrzuć do durszlaka.
Wymieszaj pozostałą wodę z cukrem i zagotuj.
Włóż skórki do syropu i pozostaw na 12 godzin.
Ponownie zagotuj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Pozostaw do ostygnięcia na kolejne 12 godzin. Powtórz ten krok jeszcze raz.
Wrzuć kandyzowane owoce do durszlaka i pozwól im spłynąć.
Wysusz na zewnątrz na blasze do pieczenia i przechowuj w suchym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy