pikantny sos pomidorowy na zimę

1 godz. 30 min.
4 porcje
Ostry sos pomidorowy na zimę
Yaruniv-Studio, stock.adobe.com
0

Ten przepis na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom ostrych sosów. Soczyste pomidory, pikantne chili, pachnące warzywa-to nie wszystkie główne składniki. Jednocześnie proponuję zaopatrzyć się w półfabrykaty na zimę. Weź tylko małe słoiki.

Składniki

  • pomidory - 1 kg
  • papryka - 299 g
  • Chili - 4 kawałki
  • sól - 2 łyżeczka
  • czarny pieprz - 4 kawałki
  • papryka - 1 łyżeczka
  • cukier - 5 art.
  • Olej roślinny - 2 art.
  • ocet - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz pomidory, grubo posiekaj i gotuj przez 20 minut.

Dodaj posiekaną paprykę i chili, przyprawy i gotuj przez kolejne 30-40 minut, mieszając.

Zmiel masę blenderem. Dodaj sól, cukier i masło.

Gotuj sos pomidorowy przez kolejne 10 minut po ugotowaniu, wlej ocet i zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy