Bakłażany w połączeniu z innymi warzywami zimą przychodzą "z hukiem". Dzisiaj podzielę się przepisem na bakłażany w puszkach w pomidorach. Świetna przekąska, coś pomiędzy znanym światłem a lecho. Na świąteczny stół-świetnie! Spróbuj, polecam.
Składniki
- bakłażany - 1,5 kg
- pomidory - 1,5 kg
- papryka - 3 szt.
- ostra czerwona papryka - 1 szt.
- czosnek - 1 Głowa
- liść laurowy - 2 szt.
- czarny pieprz (groszek) – do smaku
- Olej roślinny - 0,5 szklanki
- ocet (9%) – 50 ml
- cukier - 1 szklanka
- sól - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany opłucz, pokrój w plastry o grubości 7-8 mm, przykryj solą przez 30 minut, aby gorycz zniknęła.
Pokrój pomidory w kliny. Obierz bułgarską i ostrą paprykę z nasion, pokrój w paski. Posiekaj czosnek.
Przepuść pomidory, oba rodzaje papryki i czosnek przez maszynkę do mięsa.
Umieść powstałą masę na ogniu i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez 20 minut po ugotowaniu.
Dodaj cukier, ziarna pieprzu, liście laurowe i olej roślinny. Mieszaj i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Dodaj bakłażany do sosu, dusić obrabiany przedmiot przez 25 minut na małym ogniu. Nie rozgotuj! Bakłażany powinny stać się miękkie, ale zachować integralność kawałków.
Kilka minut przed gotowaniem wprowadź ocet. Wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia.
Włóż gorące bakłażany do wcześniej wysterylizowanych słoików, napełnij do góry pozostałym wrzącym pomidorem, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.