sos wiśniowy do mięsa na zimę

30 min
8 porcji
Sos wiśniowy do mięsa na zimę
Volha, stock.adobe.com
0

Oprócz kompotów i dżemów przygotuj pyszny sos wiśniowy do mięsa na zimę. Słodko-kwaśny, umiarkowanie gęsty i pachnący, z dodatkiem czosnku i przypraw okazuje się niesamowicie smaczny!

Składniki

  • wiśnia - 1 kg
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 1 art.
  • ocet - 2 łyżeczka
  • Goździk (mielona) – 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 180 g
  • sól - na czubku noża

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wiśnie, obierz i włóż do rondla z grubym dnem.

Przykryj cukrem i pozostaw na 8-10 godzin.

Zagotuj na małym ogniu i gotuj przez 10 minut.

Dodaj przyprawy, sól, olej, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Wlej ocet, gotuj przez 2 minuty i włóż do wysterylizowanych słoików.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy