półfabrykaty na zimę
20.04.2023
lecho z zielonej papryki z koncentratem pomidorowym na zimę
1 godz. 30 min.
6 porcji
Ten przepis na lecho to świetne rozwiązanie na zimę, kiedy świeże warzywa nie są tak łatwe do znalezienia. Uwielbiam używać zielonej papryki i koncentratu pomidorowego, aby dodać odrobinę koloru do tego dania. Takie lecho może być używane jako dodatek, a także nadaje się do gulaszu, zup, a nawet do pizzy i kanapek.
Składniki
- papryka (zielony) – 2 kg
- Pasta pomidorowa - 200 g
- cukier - 1 szklanka
- ocet - 50 ml
- liść laurowy - 4 kawałki
- czarny pieprz - 10 groszek
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj litr wody, pomidora, cukru, soli, octu, liści laurowych i przypraw do smaku.
Doprowadź marynatę do wrzenia.
Umieść tam pokrojoną w paski zieloną paprykę.
Ponownie zagotuj i gotuj lecho przez 20 minut.
Wlej go do sterylnych słoików, sterylizuj przez kolejne 10 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy