lecho z zielonej papryki z koncentratem pomidorowym na zimę

1 godz. 30 min.
6 porcji
Lecho z zielonej papryki z koncentratem pomidorowym na zimę
Natalia, stock.adobe.com
0

Ten przepis na lecho to świetne rozwiązanie na zimę, kiedy świeże warzywa nie są tak łatwe do znalezienia. Uwielbiam używać zielonej papryki i koncentratu pomidorowego, aby dodać odrobinę koloru do tego dania. Takie lecho może być używane jako dodatek, a także nadaje się do gulaszu, zup, a nawet do pizzy i kanapek.

Składniki

  • papryka (zielony) – 2 kg
  • Pasta pomidorowa - 200 g
  • cukier - 1 szklanka
  • ocet - 50 ml
  • liść laurowy - 4 kawałki
  • czarny pieprz - 10 groszek
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj litr wody, pomidora, cukru, soli, octu, liści laurowych i przypraw do smaku.

Doprowadź marynatę do wrzenia.

Umieść tam pokrojoną w paski zieloną paprykę.

Ponownie zagotuj i gotuj lecho przez 20 minut.

Wlej go do sterylnych słoików, sterylizuj przez kolejne 10 minut i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy