Różne dżemy-pięć minut bez długotrwałej obróbki cieplnej zachowuje maksymalne korzyści z owoców, dlatego są idealne do celów leczniczych. Zróbmy taki dżem z egzotycznego feijoa-delikatny, aromatyczny, z dużą zawartością jodu i witaminy C.
Składniki
- feijoa - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 0,5 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Feijoa dobrze spłucz, lekko osusz i przepuść przez maszynę do mięsa.
Przygotuj syrop: na patelni połącz wodę i cukier, dobrze wymieszaj, zagotuj na małym ogniu.
Do wrzącego syropu dodaj masę feijoa, doprowadzaj do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj przedmiot na małym ogniu przez 5 minut, usuwając powstałą pianę.
Włóż gorący dżem feijoa do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy