dżem feijoa

30 min
2 porcje
Dżem z feijoa
Ruslan Galiullin, stock.adobe.com
0

Różne dżemy-pięć minut bez długotrwałej obróbki cieplnej zachowuje maksymalne korzyści z owoców, dlatego są idealne do celów leczniczych. Zróbmy taki dżem z egzotycznego feijoa-delikatny, aromatyczny, z dużą zawartością jodu i witaminy C.

Składniki

  • feijoa - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 0,5 szklanki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Feijoa dobrze spłucz, lekko osusz i przepuść przez maszynę do mięsa.

Przygotuj syrop: na patelni połącz wodę i cukier, dobrze wymieszaj, zagotuj na małym ogniu.

Do wrzącego syropu dodaj masę feijoa, doprowadzaj do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj przedmiot na małym ogniu przez 5 minut, usuwając powstałą pianę.

Włóż gorący dżem feijoa do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy