półfabrykaty na zimę
09.05.2023
ketchup na zimę z pomidorów w powolnej kuchence
1 godz. 25 min.
6 porcji
Pokochasz ten przepis, nawet jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś sosów. Wystarczy postępować zgodnie z tymi zaleceniami, a keczup pomidorowy w powolnej kuchence okazuje się po prostu idealny. Spróbuj tego, możesz chcieć dodać więcej soli lub cukru.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny (bez zapachu) – 80 ml
- ocet jabłkowy - 60 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 3 art.
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory na duże kawałki i obraną cebulę.
Złożyć do miski wolnowaru, posypać cukrem i odstawić na 30 minut.
Zamknij pokrywkę i włącz program "gaszenie"na 20 minut.
Przetrzyj miękkie warzywa przez sito, aby pozbyć się skórki i nasion.
Wymieszaj powstałą masę z solą, mielonym pieprzem i olejem.
Włóż masę do miski multicookera i aktywuj tryb "Pieczenie"na 1 godzinę.
Dwie minuty przed końcem wlej ocet i dobrze wymieszaj.
Po sygnale umieść gorący keczup w słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy