Istnieje wiele różnych sposobów przygotowania dżemu z pigwy - zarówno jednorodnego, jak i w kawałkach. Znalazłem inny oryginalny przepis-przezroczysty dżem z plasterkami owoców. Czytaj dalej, Jak przygotować dokładnie taką opcję.
Składniki
- pigwa - 1 kg
- cukier - 800 g
- woda - 500 ml
- kwas cytrynowy - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pigwę w kliny.
Zagotuj wodę, zanurz w niej pigwę i gotuj przez 7-8 minut.
Odłóż pigwę do miski do wyschnięcia, a do wywaru dodaj cukier i ponownie zagotuj.
Zagotuj syrop do uzyskania gładkości i dodaj kwas cytrynowy.
Włóż z powrotem plastry pigwy, zagotuj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy