półfabrykaty na zimę
23.12.2022
dżem z czerwonej śliwki wiśniowej bez pestek
2 godz. 30 min.
4 porcje
Kości w dżemie - historia dla amatora. Dlatego jeśli wolisz bardziej miękką konsystencję bez niespodzianek, radzę spróbować tego beznasiennego dżemu z czerwonej śliwki wiśniowej. Będziesz musiał poświęcić trochę więcej czasu, ale wynik jest tego wart.
Składniki
- śliwka wiśniowa (czerwony) – 2 kg
- cukier - 1.5 kg
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki wiśniowej, pokrój na pół, przykryj cukrem i odstaw na godzinę.
Wlej wodę, zagotuj i gotuj do miękkości przez 30-40 minut.
Opcjonalnie - ubij dżem blenderem.
Gotuj przez kolejne 10 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy