Klasyczny śliwkowy tkemali na zimę

40 min
2 puszki
Klasyczny tkemali ze śliwki na zimę
Maria, stock.adobe.com
0

Gruziński Tkemali jest tradycyjnie wytwarzany z kwaśnych odmian śliwek lub niedojrzałych śliwek wiśniowych. Domowy sos śliwkowy to dobra alternatywa dla sosów sklepowych. Podkreśli smak wszelkich potraw z mięsa, ryb, drobiu, a także przystawek z ziemniaków i makaronów.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Spłucz śliwki, Usuń kucyki. Umieść owoce w misce do gotowania, zalej wodą, zagotuj na małym ogniu, zdejmij z ognia i wrzuć do durszlaka.

Posiekaj czosnek, obierz papryczki chili z nasion i cienko pokrój, posiekaj zioła.

Z zmiękczonych śliwek usuń pestki i umieść je w misce blendera. Tam wyślij posiekany czosnek, zioła, chili, sól, cukier i przyprawę chmielu-suneli. Ubijaj do uzyskania gładkości.

Wlej powstałą masę do miski do gotowania i gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlej gorącą śliwkę tkemali do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj sos w chłodnym, ciemnym miejscu lub lepiej w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy