Gruziński Tkemali jest tradycyjnie wytwarzany z kwaśnych odmian śliwek lub niedojrzałych śliwek wiśniowych. Domowy sos śliwkowy to dobra alternatywa dla sosów sklepowych. Podkreśli smak wszelkich potraw z mięsa, ryb, drobiu, a także przystawek z ziemniaków i makaronów.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- czosnek - 5 ząbki
- Chili - 0,5 strąk
- pietruszka - 1 pęczek
- koperek - 1 pęczek
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 3 art.
- chmiel-suneli - 2 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Spłucz śliwki, Usuń kucyki. Umieść owoce w misce do gotowania, zalej wodą, zagotuj na małym ogniu, zdejmij z ognia i wrzuć do durszlaka.
Posiekaj czosnek, obierz papryczki chili z nasion i cienko pokrój, posiekaj zioła.
Z zmiękczonych śliwek usuń pestki i umieść je w misce blendera. Tam wyślij posiekany czosnek, zioła, chili, sól, cukier i przyprawę chmielu-suneli. Ubijaj do uzyskania gładkości.
Wlej powstałą masę do miski do gotowania i gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej gorącą śliwkę tkemali do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj sos w chłodnym, ciemnym miejscu lub lepiej w lodówce.