ogórki we własnym soku na zimę

3 godz. 0 min.
1 puszka 2 l
Ogórki we własnym soku na zimę
helen111, stock.adobe.com
0

Niedawno odkryłam nowy przepis-pikle we własnym soku. Do zbioru odpowiednie są wszelkie owoce: zarówno młode, jak i przejrzałe. Zmiel duże ogórki na masę ogórkową i użyj małych w całości. Bardzo smaczne, polecam!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki i posortuj. W przypadku małych okazów odetnij ogony i namocz je w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Obierz duże ogórki i przepuść przez maszynę do mięsa lub zetrzyj na drobnej tarce.

Ostra papryka obierz nasiona i drobno posiekaj, posiekaj czosnek w wygodny sposób.

Umieść masę ogórkową w misce, dodaj sól, posiekany czosnek i ostrą paprykę. Wszystko dobrze wymieszaj.

Opłucz Zielenie, grubo posiekaj liście chrzanu.

Połóż połowę wszystkich ziół i ząbek czosnku na dnie pojemnika do solenia. Złóż obrabiany przedmiot warstwami: ⅓ masa ogórka-połowa całkowitej liczby całych ogórków - ⅓ masa ogórka-Pozostałe całe ogórki - ⅓ masa ogórka-pozostałe warzywa. Przykryj obrabiany przedmiot odpowiednim talerzem, umieść ucisk na wierzchu (używam słoika z wodą). Umieść pojemnik z obrabianym przedmiotem w ciepłym, ciemnym miejscu na 2 dni.

Po określonym czasie spróbuj ogórków: jeśli wszystko Ci odpowiada, przenieś przedmiot do wcześniej wysterylizowanego słoika, zamknij nylonową pokrywkę i wyślij do przechowywania w chłodnym miejscu (Piwnica lub lodówka).

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy