Niedawno odkryłam nowy przepis-pikle we własnym soku. Do zbioru odpowiednie są wszelkie owoce: zarówno młode, jak i przejrzałe. Zmiel duże ogórki na masę ogórkową i użyj małych w całości. Bardzo smaczne, polecam!
Składniki
- ogórki (małe) – 1,4 kg
- ogórki (Duże) – 1,2 kg
- czosnek - 10 ząbki
- Chrzanów (liście) – 3 szt.
- koperek - 5 parasole
- liście wiśni - 3 szt.
- liście porzeczki (czarny) – 2 szt.
- ostra czerwona papryka - 1/3 strąk
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki i posortuj. W przypadku małych okazów odetnij ogony i namocz je w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Obierz duże ogórki i przepuść przez maszynę do mięsa lub zetrzyj na drobnej tarce.
Ostra papryka obierz nasiona i drobno posiekaj, posiekaj czosnek w wygodny sposób.
Umieść masę ogórkową w misce, dodaj sól, posiekany czosnek i ostrą paprykę. Wszystko dobrze wymieszaj.
Opłucz Zielenie, grubo posiekaj liście chrzanu.
Połóż połowę wszystkich ziół i ząbek czosnku na dnie pojemnika do solenia. Złóż obrabiany przedmiot warstwami: ⅓ masa ogórka-połowa całkowitej liczby całych ogórków - ⅓ masa ogórka-Pozostałe całe ogórki - ⅓ masa ogórka-pozostałe warzywa. Przykryj obrabiany przedmiot odpowiednim talerzem, umieść ucisk na wierzchu (używam słoika z wodą). Umieść pojemnik z obrabianym przedmiotem w ciepłym, ciemnym miejscu na 2 dni.
Po określonym czasie spróbuj ogórków: jeśli wszystko Ci odpowiada, przenieś przedmiot do wcześniej wysterylizowanego słoika, zamknij nylonową pokrywkę i wyślij do przechowywania w chłodnym miejscu (Piwnica lub lodówka).